مرکز رشد واحدهای فناور یکی از ابزارهای رشد اقتصادی است که برای کارآفرینان و واحدهای کوچک و متوسط دارای ایده های قابل تجاری شدن، و هم چنین به منظور حمایت از کارآفرینان تحصیل کرده تاسیس می شود و با ارائه امکانات و تسهیلات عمومی، زمینه پاگرفتن شرکت های جدید را فراهم می کند. این مراکز برای مدت چند سال اطلاعات و مشاوره های ضروری و نیز خدمات و تجهیزات مناسب، برای رشد و ارتقای واحدهای فناور را فراهم نموده و آنها را برای حضور مستقل و موثر در صحنه فناوری آماده می کند. استفاده از مراکز رشد، امروزه به عنوان یکی از ابزارهای پذیرفته شده برای تبدیل خلاقیت ها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابل ارائه به بازار و توسعه کارآفرینی محسوب می شود.
اولین مرکز رشد جهان در سال ۱۹۵۹ میلادی در نیویورک تاسیس شد. در این سال ژوزف مانسکو، تاجر آمریکایی با خرید یک ساختمان بزرگ قدیمی تصمیم داشت آن را پس از تعمیر به یک مستاجر اجاره دهد، اما ساختمان بزرگ تر از آن بود که یک مستاجر به تنهایی بتواند از عهده هزینه های آن برآید، لذا مانسکو تصمیم گرفت که آن را به مستاجران متعددی اجاره دهد تا بتواند از این طریق درآمدزایی نماید. وی پس از یک سال، ۲۰ تا ۳۰ مستاجر داشت که حدوداً ده هزار متر مربع از فضای مجموعه را اجاه نموده بودند. این مرکز هنوز هم فعال است و با نام مرکز صنعتی باتاویا شناخته می شود که هزاران نفر در آن به کار مشغول اند.
در ایران نهضت توجه اختصاصی به فناوری در دهه ۷۰ شروع و در دهه ۸۰ توسعه یافت. ایده مرکز رشد در سال ۱۳۷۶ عنوان گردید و اولین مرکز رشد در سال ۱۳۷۸ در شهرک علمی-تحقیقاتی اصفهان به مرحله اجرا رسید و این شهرک شروع به پذیرش هسته ها و شرکت های فناور نمود. در سال ۱۳۸۰ بر روی این مساله تمرکز بیشتری صورت گرفت و قدم اولیه در این زمینه تصویب ضوابط گسترش مراکز رشد و پارک های علم و فناوری در ۱۷ اسفند ماه ۱۳۸۱ توسط شورای گسترش آموزش عالی کشور بود. در ادامه این روند، در سال ۱۳۸۲ مجوز موافقت با احداث مراکز رشد صادر گردید.
ازسال ۱۳۸۰ تا ابتدای ۱۳۸۸ در وزارت بهداشت تعداد ۷ مرکز رشد فناوری در دانشگاه های علوم پزشکی کشور تاسیس گردید. دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان فارس نیز به منظور ایجاد بستری جهت افزایش کارآفرینی و تحقق دستاوردهای نوین فناورانه، تاسیس مراکز رشد واحدهای فناور را در دستور کار خود قرار داد و مرکز رشد فناوری فرآورده های دارویی، مرکز رشد بیوتکنولوژی، مرکز رشد فناوری اطلاعات، مرکز رشد تجهیزات پزشکی، مرکز رشد فرآورده های گیاهان دارویی و طب سنتی، مرکز رشد مهندسی بافت و سلول های بنیادی و مرکز رشد کازرون طی سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۸ تاسیس شدند.